logo

Om .tef bestanden te maken, te lezen, af te spelen of te bewerken heb je het programma TablEdit nodig. Dat programma kun je hier downloaden. -> TablEdit downloaden

Bij het programma TablEdit heeft de in 2010 helaas overleden Hans Elst een nederlandse handleiding gemaakt. Hoewel sinds het verschijnen van die handleiding Tabledit reeds vele updates heeft gekend,is de handleiding nog zeer bruikbaar voor een eerste verkenning van TablEdit. Gert-Jan Kamphorst heeft bij het programma een aantal configuratie-bestanden gemaakt met de in Nederland meest voorkomende trekharmonica's.

Handleiding downloaden

======== TablEdit klaarmaken voor gebruik. =======

Maak eerst in de map waarin TablEdit is geïnstalleerd, een nieuwe map aan met de naam 'hulpbestanden'. Download de volgende bestanden en plaats ze in de map 'hulpbestanden'.

 • diato_Kamphorst.dat
 • diato-GJK-afwijkend1.dat
 • diato-standaard1.datt
 • diato-standaard-5draai1.dat
 • Dutch_KK_2_74.str


 • 1. De gebruikersinterface moet worden omgezet in de Nederlandse taal.

  Start TablEdit op.
  Ga, afhankelijk van de taal die staat ingesteld, naar:
  Fichier -> Langues -> Autre langue
  Datei -> Sprachen -> Andere Sprache
  File -> Languages -> Other language
  Archivo -> Idomas disponibles -> Otro Idoma
  Zoek de map 'hulpbestanden' en selecteer het bestand Dutch_KK_2_74.str. Klik hierop. De interface is nu (bijna) geheel in het Nederlands.

  2. De gegevens van een aantal in Nederland gebruikte instrumenten moeten worden ingebracht.

  Ga naar Muziekstuk->Instrument->Stemmen en selecteer in het bovenste éénregelig venstertje met behulp van het naar beneden gerichte pijltje het instrument 'Accordion'.
  Vervolgens: Instrument Configuratie -> Bestand .
  Zoek in het venster dat nu is verschenen de map 'hulpbestanden' (zie hierboven) op en selecteer het bestand diato_Kamphorst.dat -> Openen.
  Bij Definitions kunnen nu, met het naar beneden gerichte pijltje, meerdere instrumenten worden geselecteerd. -> OK -> Toepassen -> OK.
  Om deze instellingen in TablEdit op te slaan, sluiten we TablEdit af: Bestand -> Afsluiten. Als TablEdit vraagt of de Tabulatuur moet worden opgeslagen, klik dan op Nee.
  Het programma is nu klaar om te gebruiken.

  =======

  2017 - k.klok